Σάββατο, Απριλίου 26, 2008

Δεν είμαστε αποικία

Αντιδράσεις: 

του Μανόλη Κοττάκη

Να με συγχωρείτε πολύ, αλλά η εισαγωγή ξένων μοντέλων ως μεθόδου επίλυσης ελληνικών προβλημάτων, νομίζω, μας υποτιμά ως λαό. Μας αδικεί ως πολίτες. Και το κυριότερο: αγνοεί την ιστορική μας ταυτότητα. Μας γυρίζει πίσω. Αφορμή για το σημερινό σημείωμα είναι η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουμε το γερμανικό μοντέλο εκλογικού νόμου. Προβλήθηκε κατά κόρον αυτή την εβδομάδα ως το φάρμακο που θα γιάνει την ελληνική πολιτική ζωή από τα οικονομικά συμφέροντα. Λυπάμαι, αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης δεν μπορεί να μας πάει μπροστά.

  • Όταν έχουμε να συζητήσουμε για το εκλογικό σύστημα κοιτάμε προς τη Γερμανία.
  • Όταν ανοίγει ο διάλογος για το κράτος πρόνοιας ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μας ζητά να κοιτάξουμε προς τη Σκανδιναβία, για να μελετήσουμε το σουηδικό μοντέλο.
  • Το φάρμακο για να απογειωθεί η ελληνική οικονομία είναι το ιρλανδικό μοντέλο.
  • Όσο για το ασφαλιστικό, η ιδέα στην αρχή ήταν να εφαρμόσουμε το πορτογαλικό μοντέλο.
Κάθε φορά που έχουμε ένα πρόβλημα να λύσουμε, αντί να βάλουμε κάτω τα δεδομένα και να πιέσουμε τους εαυτούς μας να σκεφτούμε κάτι καινούργιο, κάτι που να μας ταιριάζει, μονίμως έχουμε το νου μας στο πώς θα βάλουμε στη συζήτηση μια δανεική ιδέα από έξω. Κι αν η ιδέα αυτή μας ταίριαζε θα λέγαμε «εντάξει»!

Τι σχέση έχει όμως η διάρθρωση του ελληνικού κράτους με τα γερμανικά κρατίδια, για να αντιγράψουμε το εκλογικό σύστημα των Γερμανών;

Ποια η ομοιότητα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης με την αντίστοιχη Σουηδική, για να εφαρμόσουμε το προνοιακό τους σύστημα;

Θα δεχόταν ποτέ ο Έλληνας να πληρώνει υψηλότατη φορολογία για να αποκτήσει σουηδικό κράτος;

Μοιάζει καθόλου η παραγωγική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με της ιρλανδικής;

Βεβαίως δεν υπάρχει διαφωνία ότι στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε ιδέες και λύσεις. Ιδέες που να έχουν όμως δυνατότητα εφαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν είμαστε στην περίοδο γέννησης του ελληνικού κράτους. Δεν έχουμε ανάγκη άλλους Μάουρερ ούτε νομομαθείς για να μοιάζουν οι κώδικές μας με τους ναπολεόντειους. Ας απελευθερώσουμε τη σκέψη μας κι ας δώσουμε στα προβλήματα μια φορά ελληνικές λύσεις. Επιτέλους, δεν είμαστε αποικία.

ΥΓ.: Από τα συμφέροντα δεν θα απαλλαγούμε με το γερμανικό μοντέλο. Αν οι πολιτικοί τιμούν τα παντελόνια τους αυτό αρκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου