Σάββατο, Απριλίου 26, 2008

«Ελληνικό μοντέλο» στις μεταρρυθμίσεις

Αντιδράσεις: 
του Λεωνίδα Στεργίου

«Δεν αντιγράφουμε κανένα» τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, αποσυνδέοντας την άρση επιτήρησης από την παροχολογία.

Το μήνυμα της απεμπλοκής της παροχολογίας από την επικείμενη άρση της επιτήρησης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στο κλείσιμο του Συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο με θέμα «Ποιο μοντέλο θέλουμε για την Ευρώπη».

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, καθώς δεν έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης, να συνεχισθεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό και να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013».

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του Συνεδρίου ο κ. Αλογοσκούφης συμφώνησε ότι δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα ακριβώς ένα άλλο ευρωπαϊκό μοντέλο. Ο υπουργός είπε ότι είναι κοινή παραδοχή ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόσθηκε τη δεκαετία του ’80, και βασίστηκε στη δημοσιονομική επέκταση, ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Προσέθεσε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έγινε χωρίς να έχει προετοιμασθεί επαρκώς η χώρα στο δημοσιονομικό πεδίο και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί μια μεταρρυθμιστική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία επιτυχημένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, είπε, δεν αντιγράφει κάποιο υπόδειγμα και προσέθεσε ότι θέλουμε να γίνεται λόγος στο μέλλον για το ελληνικό μοντέλο. Η αλλαγή που σημειώθηκε μετά το 2004 στην οικονομική πολιτική έγκειται, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, στο γεγονός ότι η ανάπτυξη βασίζεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα -στις επενδύσεις και τις εξαγωγές- και όχι στις δημόσιες δαπάνες, με παράλληλη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας κ. Πλούταρχος Σακελλάρης παρουσίασε στοιχεία για την εξέλιξη βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 1995-2005, από τα οποία προκύπτει ότι η παραγωγικότητα βελτιώθηκε αλλά υστερεί ακόμη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Γιάννος Παπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου είπε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για μία δεκαετία, που εμπεδώθηκαν κυρίως λόγω της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη. Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι δεν μπορούμε να αντιγράφουμε τα μοντέλα άλλων χωρών. Είπε, για παράδειγμα, ότι το σουηδικό μοντέλο με την υψηλή φορολογία δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, επειδή οι Ελληνες θέλουν να έχουν υψηλό διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα. Οσον αφορά το ιρλανδικό μοντέλο, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι όσο φιλελεύθερη και αν γίνει η ελληνική οικονομία, δεν θα μπορέσει να έχει τις πολύ υψηλές εισροές ξένων επενδύσεων που έχει η Ιρλανδία. Επίσης, ανέφερε ότι τρία είναι τα βασικά στοιχεία, που είναι κοινά σε όλα τα επιτυχημένα οικονομικά μοντέλα, που πρέπει να αποτελούν οδηγό και για την Ελλάδα: Πρώτον, υψηλού επιπέδου Παιδεία, δεύτερον, καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και τρίτον, η ύπαρξη μηχανισμών ανακατανομής εισοδήματος.

Νίκος Χριστοδουλάκης

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης είπε ότι πρέπει να βρούμε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή μεταξύ των επιτυχημένων ευρωπαϊκών μοντέλων. Αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία: Πρώτον, στην αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας των γυναικών και των νέων. Δεύτερον, στην ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών με τρόπο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Τρίτον, στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην Παιδεία και γενικότερα στη γνώση. Τέταρτον, στη δημιουργία ισχυρών εθνικών επιχειρηματικών Ομίλων. Πέραν αυτών, ο πρώην υπουργός είπε ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και οι σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν υψηλές αμυντικές δαπάνες, όπως η Ελλάδα και γι’ αυτό πρότεινε τη σύναψη αμοιβαίου συμφώνου μείωσης εξοπλισμών με την Τουρκία. Πρότεινε, επίσης, τη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών, τη φορολόγηση των υπεραξιών και τη διαφορική φορολογία των κερδών, ώστε να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό απόθεμα για τη χρηματοδότηση της Παιδείας και γενικότερα των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου