Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Τι κρύβει ο έρωτας με τους Ρώσους

Αντιδράσεις: 
Το τσεκούρι του πολέμου ξεθάβουν οι ΗΠΑ μετά την πρόσφατη ελληνορωσική συμφωνία για τη συμμετοχή της χώρας μας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας γεωπολιτικό - οικονομικό παιχνίδι, όλα δείχνουν πως η συμμαχία Καραμανλή - Πούτιν έχει βάθος και ήλθε για να μείνει αλλά και πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως ο στενός αυτός εναγκαλισμός δημιουργεί μείζον πρόβλημα στα συμφέροντά τους.
Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του αμερικανού υφυπουργού των Εξωτερικών κ. Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος σε εντυπωσιακά υψηλούς τόνους επιχείρησε να τραβήξει το αυτί της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία.
Πιο συγκεκριμένα δεν δίστασε να παρομοιάσει την κατάσταση με το “μονοπώλιο” της ελληνικής φέτας λέγοντας ότι εάν μόνο ο -υπουργός Ανάπτυξης- Χρήστος Φώλιας διέθετε στο εστιατόριό του φέτα, θα καθόριζε εκείνος μια -υψηλή- τιμή για το συγκεκριμένο τυρί. Παράλληλα υποστήριξε πως ο έλληνας καταναλωτής θα πληρώσει το φυσικό αέριο πιο ακριβά παρά αν υπήρχε ανταγωνισμός.
Τέλος υπογράμμισε ότι ο South Stream συγκρούεται με τα ελληνικά ενεργειακά συμφέροντα, ενώ είπε ότι θα κοστίσει ακριβά στον ελληνικό λαό, εκτιμώντας το κόστος του γύρω στα 20 δισ. δολάρια.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΦΩΛΙΑ
Από τη μεριά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας προς το παρόν έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην απαντήσει σε έντονο ύφος, αφού την ελληνική κυβέρνηση την ενδιαφέρει η συνέχιση των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά όμως στρατηγική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού είναι η συνέχιση των καλών σχέσεων με τη Ρωσία, με τις ευχές μάλιστα της Ε.Ε., η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει το ενεργειακό της μέλλον και να συνάψει ακόμη πιο στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση, γνωρίζοντας τις πιέσεις που δέχεται ο κ. Καραμανλής από τους αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα των αγωγών αλλά και ότι στην Ελλάδα η προσέγγιση με τη Ρωσία δεν έχει πολλούς υποστηρικτές, έδωσε ιδιαίτερη επικοινωνιακή στήρξη και βαρύτητα στον έλληνα πρωθυπουργό. Πάντως είναι γενικά αποδεκτό πως με τον south stream και ύστερα από την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Ο αγωγός είναι σημαντικός διότι με αυτόν παύει η χώρα μας να εξαρτάται από την Τουρκία.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ
- Οι Αμερικανοί ευνοούν αγωγούς που θα μεταφέρουν ενέργεια από τις χώρες της Κασπίας, οι οποίες είναι φιλικές προς τις ΗΠΑ. Η εκμετάλλευση των αγωγών θα γίνεται από αμερικανικές εταιρείες. Προωθούν τον TGI (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία) και σχεδιάζουν τον Nabuko (θα ξεκινά από την Τουρκία και θα συνεχίζει σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία).
- Η Ρωσία φέρνει ως εναλλακτική λύση τον south stream, που θα έχει παραπλήσια δυνατότητα με το Nabuko και θα διέρχεται από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα για να συνεχίσει στην Ιταλία ή θα διακλαδωθεί προς τις χώρες των Βαλκανίων Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία ανάλογα με τον τελικό σχεδιασμό. Με τον south stream η Ρωσία παρακάμπτει τόσο την Ουκρανία όσο και την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου