Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

Δηλώσεις Μπράιζα για τον South Stream: "Οι ΗΠΑ δεν ενοχλήθηκαν"

Αντιδράσεις: 
Πηγή: ΕΡΤ

Οι ΗΠΑ δεν ενοχλήθηκαν από τη συμφωνία ελληνικής συμμετοχής στον αγωγό South Stream για την υπογραφή της οποίας είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα

Οι ΗΠΑ δεν ενοχλήθηκαν από τη συμφωνία ελληνικής συμμετοχής στον αγωγό South Stream για την υπογραφή της οποίας είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, και θεωρούν ότι από το ελληνικό έδαφος μπορούν να περνούν όσοι αγωγοί επιθυμεί η Ελλάδα, τόνισε σε εκτενή ενημέρωσή που έκανε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αρμόδιος για τα ενεργειακά θέματα αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε κινδύνους που παρουσιάζονται από μονοπωλιακές εξαρτήσεις όπως αυτή που, κατά την άποψή του, συνιστά η προμήθεια του 80% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα από μια εταιρεία, τη ρωσική Γκάζπρομ.

"Ανησυχούμε για το κοινό μας συμφέρον για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή αγορά αερίου; Ναι. Και η Ελλάδα είναι απλά ένα μέρος αυτής της εξίσωσης. Είναι ένα σημαντικό τμήμα, αλλά απλά ένα σημείο στον χάρτη. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε είναι επειδή η Ελλάδα είναι σύμμαχος. Γνωρίζουμε ότι η εθνική ασφάλεια εξυπηρετείται καλύτερα από οικονομικής άποψης όταν οι αγορές λειτουργούν αποδοτικά. Οι πιο σημαντικές αγορές για μας στρατηγικά είναι οι ευρωπαϊκές. Και αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά είναι εντελώς δυσλειτουργική. Η Γκάζπρομ αγοράζει φυσικό αέριο στην Κεντρική Ασία στο ένα τρίτο της τιμής από την οποία το μεταπωλεί στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν την τιμή για τη μονοπωλιακή αυτή ισχύ", είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Παρατήρησε ότι ο South Stream έχει σχεδιασθεί για να πλήξει τον ανταγωνισμό του TGI και του Nabucco και ταυτόχρονα, εξέφρασε τη σαφή άποψη των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να προηγηθεί η υλοποίηση του αγωγού TGI μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και την Ελλάδα, και στο μέλλον στην Ιταλία.

Επίσης υπογράμμισε τον στρατηγικής σημασίας ρόλο της Ελλάδας.

"Νομίζω ότι η υπογραφή της συμφωνίας απλά δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τώρα ότι μπορεί να αναβαθμίσει τη στρατηγική της σημασία μέσω της μεγιστοποίησης του αριθμού των αγωγών που περνούν από το έδαφός της. Εγώ θα υποστήριζα ότι η Ελλάδα έχει ήδη μεγάλη στρατηγική σημασία. Και θα είναι σημαντικός ενεργειακός κόμβος με την ανάπτυξη του TGI. Υλοποιείστε τη φιλοδοξία να γίνει η Ελλάδα σημαντικός ενεργειακός κόμβος ολοκληρώνοντας τον TGI. Μπορείτε να έχετε και τους δυο, τόσο τον TGI όσο και τον South Stream εάν κατασκευάσετε πρώτα τον TGI. Αλλά εάν κάνετε πρώτα τον South Stream, φοβάμαι ότι θα έχετε μόνο αυτόν", είπε ο κ. Μπράιζα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου