Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

Δυσφορία των ΗΠΑ για τη συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας σχετικά με τον αγωγό South Stream

Αντιδράσεις: 
Πηγή: Express.gr

Η ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, η χλιαρή υποδοχή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και έντονη δυσφορία της αμερικανικής κυβέρνησης είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της επόμενης ημέρας της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, σε δηλώσεις του μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της Kυβερνητικής Eπιτροπής, μίλησε για τον ορθό δρόμο στον οποίο κινείται η πολιτική για τη διεθνή ενεργειακή διασύνδεση της χώρας και πρόσθεσε ότι η στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας για τον αγωγό South Stream δικαιώνεται για άλλη μια φορά και αποδεικνύει ότι βρίσκεται στην ορθή κατεύθυνση.

Πάντως, εντονότερη από κάθε άλλη φορά, αν και ανεπίσημη, ήταν η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης. Προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από παραινέσεις που απηύθυνε μέχρι πρότινος στην ελληνική κυβέρνηση περί της αναγκαιότητας αποφυγής της πλήρους εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Σε non paper που διέρρευσε σε δημοσιογραφικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για αθέτηση από την Αθήνα της δέσμευσής της να στηρίξει την κατασκευή του αγωγού TGI (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία) πριν από οποιαδήποτε νέα συμφωνία με τη Ρωσία.

«Συμφωνήσαμε με την Αθήνα ότι είναι καλή επιχειρηματική πρακτική και στρατηγική λογική να αναπτυχθεί ένας εναλλακτικός προμηθευτής πριν από την εμβάθυνση της εξάρτησης της Ελλάδας από μια εταιρία η οποία ήδη προμηθεύει το 80% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η χώρα», αναφέρεται στο non paper και επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ελληνική στρατηγική συμμετοχής στην κατασκευή του αγωγού TGI ως πρακτική διαφοροποίησης απέναντι στους προμηθευτές φυσικού αερίου που θα ενδυναμώσει την ενεργειακή αυτονομία και τη διαπραγματευτική ισχύ μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ».

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει τη δυσφορία της αμερικανικής πλευράς, σημείωσε: «Δεν τίθεται θέμα δυσφορίας. Συμφωνούμε και εμείς και οι Αμερικάνοι ότι είναι απαραίτητη η πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας για τη χώρα μας». Πρόσθεσε, δε, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια και ταυτόχρονα πολλαπλές πηγές προμήθειας ενέργειας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωπαϊκή αγορά στο σύνολό της. Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος είναι και η στήριξη των εταίρων στην Ε.Ε., μέσω του διαμετακομιστικού ρόλου που παίζει πλέον η Ελλάδα στη ΝΑ Ευρώπη.

Η Κομισιόν για τον South Stream

Ο αγωγός South Stream δεν είναι ανταγωνιστικός αλλά συμπληρωματικός σε σχέση με τον αγωγό Nabucco και, ως εκ τούτου, δεν υφίσταται πρόβλημα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Αυτό απάντησε την Τετάρτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ρωτήθηκε αν ο South Stream συνιστά πρόβλημα σε σχέση με τον αγωγό Nabucco, του οποίου η κατασκευή ενισχύεται από τα κοινοτικά ταμεία. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι η Ε.Ε. ενισχύει τον Nabucco με στόχο την τόνωση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης από «μη παραδοσιακές» πηγές.

Ο South Stream, συνέχισε, αφορά σε τροφοδοσία από «παραδοσιακές» πηγές και, ως εκ τούτου, δεν έχει ανταγωνιστικό αλλά συμπληρωματικό ρόλο προς τον Nabucco αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών και ύπαρξης πολλαπλών ενεργειακών δρόμων βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ, διά του γραμματέα του Γιάννη Ραγκούση, δηλώνει πως «περιμένει πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματά του για το κατά πόσο στις τελευταίες εξελίξεις υπάρχει ουσία για την Ελλάδα και πόση είναι η επικοινωνιακή υπερβολή της κυβέρνησης».

Το ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι δύσπιστος προς τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τα μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν από τη νέα συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση για τον αγωγό αερίου», προσθέτοντας ότι «είναι εντελώς αβάσιμος και αποπροσανατολιστικός ο ισχυρισμός ότι η διέλευση από τη χώρα και τα Βαλκάνια των ενεργειακών αγωγών καθιστά τη χώρα και την περιοχή ασφαλή».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ δηλώνει ότι «δεν συμμερίζεται τη θριαμβολογία της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη συμφωνία υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου, αφού αυτή η συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης για το κατά πόσον οι συγκεκριμένοι όροι της είναι επωφελείς για τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Ο ρωσικός Τύπος για την επίσκεψη Καραμανλή

Για «νέους ορίζοντες στην ελληνορωσική συνεργασία» και μια «καταληκτική διπλωματική επιτυχία» του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν μεταβεί από την προεδρία στην πρωθυπουργία της Ρωσίας, κάνουν λόγο τα ρωσικά ΜΜΕ σχετικά με την επίσκεψη του Eλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα και την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream.

Περισσότερο εκτεταμένη από ποτέ ήταν η προβολή της πρωθυπουργικής επίσκεψης από τα ηλεκτρονικά ρωσικά ΜΜΕ και ειδικότερα από τα κεντρικά τηλεοπτικά δίκτυα και το αγγλόφωνο δορυφορικό κανάλι «Russia Today», τα οποία αναφέρθηκαν στο «άνοιγμα μιας νέας σελίδας στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών» και στην «εντυπωσιακή βελτίωση των διμερών σχέσεων τα τελευταία 3-4 χρόνια».

«Ο South Stream καθιστά την Ελλάδα σημαντικό κρίκο της ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα», σημειώνοντας ότι πέραν από τις ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις τους «Μόσχα και Αθήνα έγιναν πρόσφατα και στενοί εταίροι στον ενεργειακό τομέα».

Η ημερήσια οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ» εκτιμά ότι με την υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή στον αγωγό η Ελλάδα προσχώρησε στο ρωσο-ιταλικό σχέδιο, ωστόσο «κατοχύρωσε το δικαίωμα διαφοροποίησης της προμήθειας αερίου μέσω εισαγωγών από την Αλγερία και την Τουρκία».

«Η τελευταία ενέργεια του Πούτιν στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής υπό την ιδιότητα του προέδρου αποτέλεσε αντικειμενικά έναν επιπλέον, καταληκτικό θρίαμβό του», συμπεραίνει η ιστορική ημερήσια «Ιζβέστια», εξαίροντας τη σημασία του σχεδίου.

Η ημερήσια «Γκαζιέτα» εκτιμά ότι «το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι σε θέση να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης», καθώς ο διακασπιακός αγωγός υπάρχει μόνο στα χαρτιά και το σχέδιο της Gazprom φαίνεται «πιο ελκυστικό και πολύ πιο υλοποιήσιμο» για να διαπιστώσει ότι «δεν αποκλείεται να έχει πειστεί η Ελλάδα ακριβώς με αυτά τα επιχειρήματα, για το ότι η Ρωσία είναι πιο ασφαλής προμηθευτής ενεργειακών πόρων από τον Καύκασο ή την Κεντρική Ασία».

Η εφημερίδα «Βρέμια Ναβαστιέι» δίνει έμφαση στη χαρακτηριστική δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν περί «ωρολογίων, εσωρούχων και γραβατών», για τη μοναδικότητα της Ρωσίας στην ικανότητα να εγγυάται ενεργειακούς πόρους για την Ευρώπη σε ανταγωνιστικές τιμές και προβλέπει διπλασιασμό της κατανάλωσης αερίου στην Ελλάδα.

Oπως και πολλά άλλα ρωσικά ΜΜΕ, αναλυτική αναφορά στην ίδια γλαφυρή τοποθέτηση του προέδρου Πούτιν κάνει και η αγγλόφωνη ημερήσια «Moscow Times», δημοσιεύοντας εκτενές ρεπορτάζ της συνάντησης στο Κρεμλίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου