Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

Έχουμε εξίσου ανάγκη τον TGI και τον SouthStream, απαντά η Αθήνα

Αντιδράσεις: 
Σε κακή ενημέρωση και παρεξήγηση απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας τις ενστάσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας που αφορά τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

«Δεν υπάρχει διαφορά, ούτε χαλάνε οι σχέσεις μας. Συμφωνούμε απόλυτα με τις ΗΠΑ ότι στόχος είναι η μη δημιουργία μονοπωλιακών ή μονοψωνιακών καταστάσεων. Αν εξαρτάσαι από έναν, είσαι χαμένος από χέρι», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Φώλιας υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση για τον South Stream έγινε «με ανοιχτά χαρτιά και χωρίς κρυμμένους άσους».

Ανέφερε ακόμη ότι ο αγωγός Τουρκίας- Ελλάδας-Ιταλίας (TGI) που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, υπέρ του οποίου τάσσονται οι ΗΠΑ με το σκεπτικό να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, θα λειτουργήσει το 2012, ενώ ο South Stream, στην καλύτερη περίπτωση, το 2015.

«Οι δύο αγωγοί είναι συμπληρωματικοί, ο ένας δεν εξαρτάται ούτε αναιρεί τον άλλο, τους έχουμε ανάγκη και τους δύο», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πρόσθεσε δε, ότι η χώρα μας καλύπτει τώρα το 77% των αναγκών της με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ το 2012 με 2013 το ποσοστό εξάρτησης από τη Ρωσία θα πέσει κάτω από το 50%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η χάραξη του South Stream δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και το πιθανότερο είναι να περάσει από την Ελλάδα απευθείας στην Ιταλία με υποθαλάσσιο αγωγό, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο διέλευσης μέσω Αλβανίας.

Είπε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την εξασφάλιση της διέλευσης ενός δισεκατομυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του ελληνο-τουρκικού αγωγού.

Για το σκοπό αυτό θα γίνει τετραμερής συνάντηση των χωρών που εμπλέκονται στον αγωγό δηλαδή Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και του Αζερμπαϊτζάν, το ερχόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Τι λένε ΗΠΑ, Ρωσία για τον South Stream

Σε οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια εστιάζει η αμερικανική κυβέρνηση την κριτική της για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, επεσήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην πρεσβεία της Αθήνας, Τομ Κάντριμαν, ενώ επανερχόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Μ.Μπράιζα, είπε ότι παρερμηνεύτηκαν από ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ.

«Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή της πολιτική», είπε και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν ενοχλήθηκαν καθόλου από τη συμφωνία για τον South Stream.

Στην ομιλία του στο συνέδριο «Κλιματική Αλλαγή και Ενεργειακή Ασφάλεια» ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον μονοπωλιακό ρόλο της Gazprom, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει για τους καταναλωτές.

«Προς όφελος των καταναλωτών είναι η δυνατότητα επιλογής μεταξύ περισσοτέρων παρόχων. Θα το δείτε και στο μέλλον ότι οι ανησυχίες μας για τους αγωγούς αφορούν οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια», υπογράμμισε ο κ. Κάντριμαν. Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι: «η Gazprom δεν είναι ο κακός επειδή είναι ρωσική εταιρεία, αλλά επειδή είναι μονοπώλιο».

Την απάντηση στην παραπάνω παρατήρηση ανέλαβε να δώσει ο Ρώσος διπλωμάτης Μιχαήλ Σάβα που διαδέχθηκε τον Αμερικανό αξιωματούχο στο βήμα.

Ο Ρώσος Αξιωματούχος ανέφερε ως αντεπιχείρημα στην εξάρτηση, κατά υψηλό ποσοστό, της Ελλάδας από την Gazprom, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμα πιο περιορισμένη διαφοροποίηση, αφού στον τομέα του φυσικού αερίου εξαρτώνται σε βαθμό 85% και πλέον, μόνο από τον Καναδά.

Ο κ. Σάβα είπε ακόμη ότι η χώρα του στην ενεργειακή της συνεργασία και ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην αρχή της «ισότιμης συνεργασίας».

«Ενεργειακη διπλωματία ανοιχτών οριζόντων»

Στους αγωγούς αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής κατά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια που ακολουθεί η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι η ενεργειακή διπλωματία ανοιχτών οριζόντων που αναδεικνύει τη χώρα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε τις συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, την πρόσφατη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, την υπογραφή για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας ΝΑ Ευρώπης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων.

Με τις δράσεις αυτές, τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα πετυχαίνει την ουσιαστική γεωπολιτική της αναβάθμιση ως σταυροδρόμι ανάμεσα στις χώρες παραγωγούς στην ανατολή και το νότο και τις χώρες καταναλωτές της Ευρώπης.

Πετυχαίνει επίσης την διασφάλιση επαρκούς ενέργειας για τα χρόνια που έρχονται και την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού καθώς και την εμπέδωση του ρόλου της ως αξιόπιστου διαμετακομιστικού κέντρου.

Για τραγικό έλλειμμα ενεργειακής πολιτικής, μιλά το ΠΑΣΟΚ

Κριτική για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης άσκησε τη Δευτέρα, ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αεριου South Stream «δυστυχώς δεν αναιρεί, ούτε βεβαίως βελτιώνει, κατ' ελάχιστο το τραγικό έλλειμμα της εθνικής ενεργειακής μας πολιτικής σε όλους τους κρίσιμους τομείς».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη στασιμότητα στη διείσδυση του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι η διείσδυσή του στον αστικό τομέα, μετά από οκτώ χρόνια από την ίδρυση των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στην Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, βρίσκεται περίπου στο 25%, ενώ οι σχετικές μελέτες προέβλεπαν ότι θα είχε ολοκληρωθεί σε 11 χρόνια, κάτι που σήμερα φαντάζει σχεδόν ουτοπικό.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για απουσία μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα «να ασκείται ευκαιριακή ενεργειακή πολιτική χωρίς καμία πρόβλεψη για τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι σε ΟΗΕ και ΕΕ και να δίνονται αποσπασματικές λύσεις σε σοβαρά και χρονίζοντα θέματα του ενεργειακού τομέα».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «επί τέσσερα χρόνια δεν έχει προστεθεί ούτε ένα κιλοβάτ, ενώ το σύστημα μεταφοράς παραμένει το ίδιο χωρίς καμία νέα επένδυση».

Πρόσθεσε ότι «απαράδεκτη είναι και η διαχείριση των υδάτων από τη Διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς η υπερ-χρησιμοποίηση των υδροηλεκτρικών κατά τον χειμώνα, ελλείψει νέων επενδύσεων, έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ένδεια υδάτων ενόψει του φετινού καλοκαιριού, με σίγουρες πλέον τις περικοπές, όπως και τον κίνδυνο γενικευμένου μπλακ άουτ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου