Πέμπτη, Ιουλίου 23, 2009

Στα σκαριά τα Τεχνολογικά Πανεπιστήμια

Αντιδράσεις: 
Μπορεί η Ελληνική πραγματικότητα πλέων να με επηρεάζει ελάχιστα, αλλά εξακολουθώ να παρακολουθώ στενά τα τεκταινόμενα και την επικαιρότητα, ειδικά σε θέματα Παιδείας και δη στα των ΤΕΙ.

Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ολοκληρώνει ουσιαστικά την ανωτατοποίηση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, συμπληρώνοντας και τροποποιώντας ισχύουσες διατάξεις με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών τους και την εναρμόνιση του νομοθετικού τους πλαισίου με τα ισχύοντα για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Για παράδειγμα στην Αγγλία τα Polytechnics έγιναν κανονικά Πανεπιστήμια, όπως και τα Fachhochschule στη Γερμανία έγιναν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.

Στην Ελλάδα όμως ακόμα το παλεύουμε… γιατί οι Πανεπιστημιακοί και ΚΥΡΙΟΣ οι Πολυτεχνίτες προβάλουν σφοδρές αντιδράσεις. Προφανώς πίσω από τις τσιρίδες τους υπάρχουν διάφορα συντεχνιακά συμφέροντα. Αυτά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν από συμφέροντα που σχετίζονται με την κατανομή των ερευνητικών κονδυλίων μέχρι την πίτα της επαγγελματικής αγοράς που έχουν να μοιραστούν οι πτυχιούχοι.

Στην πρώτη περίπτωση οι Πανεπιστημιακοί δεν θέλουν να αποκτήσουν συναγωνισμό από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, και στη δεύτερη περίπτωση έχουμε κυρίως το Τεχνικό Επιμελητήριο και τους Πολυτεχνίτες οι οποίοι την έχουν δει μια κλειστού τύπου ελιτίστικη σέχτα στην οποία δεν υπάρχει χώρος για «υποδεέστερους».

Το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να παρουσιάζονται ως τα πλέων λαμπρά μυαλά αυτής της χώρας, είναι πως τελικά συμπεριφέρονται με φοβικά σύνδρομα μεσαίωνα, αποδεικνύοντας περίτρανα πως «τα πτυχία δεν κάνουν τον άνθρωπο».

Αυτοί οι δύσμοιροι παρτάκιδες λοιπόν, μάλλον θεωρούν ηλίθιους τους Γερμανούς, τους Άγγλους, όπως και όλη την υπόλοιπη Ευρώπη που αναβάθμισαν τα αντίστοιχα ΤΕΙ στις χώρες τους σε Πανεπιστήμια.

Καλά θα κάνουν λοιπόν τα κόμπλεξ τους να μην τα παρουσιάζουν ως προσπάθεια για τη μη υποβάθμιση των Πανεπιστημίων. Μιας και τα Πανεπιστήμια που προϋπήρχαν, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υποβαθμίσθηκαν από τη μετατροπή των αντίστοιχων ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια.

Δυστυχώς για τους Πανεπιστημιακούς στην Ελλάδα, οι τσιρίδες και η κινδυνολογία που αναπτύσσουν σε βάρος των ΤΕΙ, μάλλον προϊδεάζει πως φοβούνται να συγκριθούν. Γιατί συνήθως ο «καλύτερος» είναι αυτός που επιδιώκει τη σύγκριση και τον συναγωνισμό, για ευνόητους λόγους.

Στην Ελλάδα όμως παρακολουθούμε για ακόμα μια φορά το θέατρο του παραλόγου, κι αυτούς που θεωρούν εαυτούς τόσο «ανώτερους» να προσπαθούν να μποϋκοτάρουν αυτούς που οι ίδιοι θεωρούν «υποδεέστερους»... γιατί άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου