Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2009

Η επόμενη μέρα…

Αντιδράσεις: 
Η επόμενη μέρα…

Το βάρος της ευθύνης αυτής της ήττας, δυστυχώς πέφτει ολόκληρο στον ίδιο τον Καραμανλή. Μας αρέσει, δε μας αρέσει αυτή είναι η αλήθεια. Ο πρόεδρος πλήγωσε βαθιά τη βάση της παράταξης μας εμπιστευόμενος λάθος άτομα. Άτομα που τον κρέμασαν. Άτομα που ΜΑΣ πούλησαν. Άτομα που δεν πήραν πόδι όταν έπρεπε. Μας αρέσει, δε μας αρέσει -το ξανάλεω- αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Όπως μας έκανε περήφανους όλα αυτά τα χρόνια, έτσι μας καταβαράθρωσε σε αυτές τις εκλογές, γιατί αυτές οι εκλογές ήταν η δική του προσωπική επιλογή, το δικό του προσωπικό στοίχημα. Σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές, όπου το κόμμα ήταν λογικό να φθαρεί, σε αυτές τις εκλογές δεν υπήρχε δεύτερη ευκαιρία και το διακύβευμα ήταν πέραν από τη οικονομία και το πολιτικό μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.

Παρά ταύτα πολλοί συνεχίσαμε να στηρίζουμε τις επιλογές του προέδρου, γιατί όχι μόνο τον πιστέψαμε και τον εμπιστευτήκαμε, αλλά έπρεπε να δικαιώσουμε το κυβερνητικό έργο της ίδιας της παράταξης μας. Τον στηρίξαμε λοιπόν ακόμα και στο ύστατο πολιτικό του λάθος, διότι αναγνωρίσαμε και αναγνωρίζουμε την τεράστια προσφορά του στην παράταξη μας και φυσικά στη χώρα. Αλλά δυστυχώς οι επιλογές του δε μας οδήγησαν μόνο σε μια πικρή ήττα, αλλά και σε προσωπικό πολιτικό χαρακίρι. Πέραν από τις αλήθειες που πρέπει να λέγονται, τον ευχαριστούμε για όλα όσα ζήσαμε υπό την αρχηγεία του, όλα αυτά τα χρόνια καλά και άσχημα. Τον ευχαριστούμε που μόνοιασε το κόμμα μας, τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες. Δεν ξεχνάμε πως πήρε ένα κόμμα βαθιά διχασμένο και με το προσωπικό του βεληνεκές το έφτασε στην κορυφή, ήταν, είναι και θα είναι τιμή μας που βρεθήκαμε να υπηρετούμε την παράταξη υπό την αρχηγεία του.

Οι μέρες που ακολουθούν όμως, πρέπει να είναι μέρες αυτοκριτικής για όλους μας, καλό θα είναι επομένως αυτοί που ΔΕΝ κατάφεραν να προβάλουν το κυβερνητικό έργο, όσο έπρεπε. Αυτοί που ΔΕΝ κατάφερνα να ανακόψουν τις ορδές της παραπληροφόρησης, ως όφειλαν. Αυτοί που έριξαν έστω και μια φορά νερό στον μύλο της προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ, όχι απλά να εμπνευστούν από τον Κώστα Καραμανλή και το πολιτικό του θάρρος, αλλά να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να μας απαλλάξουν απ’ την παρουσία τους διαπαντός. Η παράταξη δεν αντέχει άλλο τα βαρίδια που έφεραν τον Καραμανλή σε σημείο να πέσει ηρωικά μαχόμενος, και να επωμιστεί ένα προσωπικό και κομματικό στραπάτσο χωρίς προηγούμενο. Είτε είναι ΟΝΝΕΔίτες, είτε κομματάρχες, είτε βαρονίσκοι, είτε παραγοντίσκοι, ας πάνε σπίτι τους.

Οι επίδοξοι αρχηγοί επομένως, πέραν από το ιδεολογικό στίγμα και τη ρότα νίκης που πρέπει να χαράξουν στην προσπάθεια τους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα διάφορα καρκινώματα εντός της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στο να καταβαθρωθεί τόσο η παράταξη, όσο και το πολιτικό κεφάλαιο του Κώστα Καραμανλή.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μια αναφορά στους φερόμενους υποψηφίους αρχηγούς και στη διαφαινόμενη γκρίνια που πρόκειται να πέσει. Θέλω καταρχάς όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να μη κάνουμε αυτά που κοροϊδεύαμε τους ΠΑΣΟΚους. Να σταθούμε όλοι θεματοφύλακες της ενότητας της παράταξης μας. Η ενότητα είναι το σημαντικότερο κληροδότημα του Κώστα του Καραμανλή προς τη Νέα Δημοκρατία, ένα κληροδότημα που δεν πρέπει να ρευστοποιηθεί και να εξανεμηθεί πρόχειρα και αβίαστα.

Αυτή τη στιγμή η μάχη φέρεται να δίνεται ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά, με τρίτο, μάλλον συμπληρωματικό πόλο, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τα ερείσματα της Ντόρας είναι πολλά, ειδικά σε αυτό που αποκαλούμε μεσαίο χώρο η Ντόρα ζωγραφίζει με την παρουσία της, άλλο ένα αβαντάζ είναι πως είναι γυναίκα, κάτι που θα μετρήσει σημαντικά στην όποια αναμέτρηση.

Από την άλλη ο Σαμαράς, γέννημα θρέμμα της πατριωτικής λαϊκής Δεξιάς, είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο της Νέας Δημοκρατίας του οποίου το όνομα δεν έχει εμπλακεί σε σκανδαλολογία και ο οποίος συσπειρώνει τους λεγόμενους Καραμανλικούς.

Ο τρίτος διαφαινόμενος πόλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη γνώμη μου μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά ή στην ύστατη περίπτωση πυροσβεστικά. Ο «ατσαλάκωτος» Δημήτρης, προβάλει ως αυτοδημιούργητος, με μια αξιοσέβαστη ηγετική παρουσία και δημοφιλία, η οποία όμως έχει τσαλακωθεί επί της υπουργικής του θητείας. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, πάρα πολλές συνιστώσες και πάρα πολλοί παράγοντες οι οποίοι θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται συνεχώς.

Μη ξεχνάμε πως ιδιαίτερες εκπλήξεις δεν μπορούν να συμβούν, το συνέδριο θα γίνει με βάση, ως επί τω πλείστον, το σώμα των συνέδρων του 2007. Αυτό δίνει ένα αξιοσέβαστο πλεονέκτημα στον «εκλεκτό» του Καραμανλή. Το μόνο που μένει να αποδειχθεί, είναι αν η λάθος πολιτική εκτίμηση του Καραμανλή θα έχει αντίκτυπο στους ίδιους τους συνέδρους κι αν πέραν από εκλογικό κόστος αυτή η ήττα θα μεταφραστεί και σε εσωκομματικό κόστος.

Άρα το εσωκομματικό διακύβευμα θα είναι με ορολογία γεωγραφικού προσανατολισμού, μια κεντρώα-κεντροδεξιά ή μια δεξιά-κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία...

2 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΙΚΟ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΕΧΕΙΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΝΕΣΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΟΡΓΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η μονη επιλογη γιατι ποτε δεν ειναι αργα καποιος να καταλαβει τα λαθη του ειναι επιστροφη καραμανλη και να παρει κεφαλια.αυτο ηταν το λαθος του.πληρωνουμε τους νεοπλουτους,τους διαπλεκομενους,τους ανικανους κτλ.για τις υποψηφιοτητες για την διαδοχη ας σταματησουμε την πλακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή