Τρίτη, Αυγούστου 24, 2010

Σχολιασμός της έκθεση του Stratfor για τις Ελλήνο-Ισραηλινές σχέσεις

Αντιδράσεις: 

Σε γενικές γραμμές, διαβάζοντας κάποιος την πρόσφατη έκθεση του Stratfor για τις Ελλήνο-Ισραηλινές σχέσεις με τίτλο "Israel, Greece: Increasing Cooperation", θα διαπιστώσει πως το ύφος του αναλυτή είναι μειωτικό προς την Ελλάδα.

Εν ολίγοις, φαίνεται ξεκάθαρα πως κανείς δεν μας παίρνει στα σοβαρά, εδώ και χρόνια.

Η διάθεση, αυτή καθ αυτή, του αναλυτή να υποτιμά την Ελληνική προοπτική, καταδεικνύει πως χώρες χωρίς όραμα και στόχους, που αναλώνονται σε παθητική στάση, δεν αποτελούν σοβαρή επιλογή για συμμαχίες σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η φράση "Greece has no influence in the Middle East other than through its EU membership and a history of diplomatic support for Arab states".

Ίσως αυτή η φράση να αποτελεί την καλύτερη απάντηση κάθε λογής κοντόφθαλμους που πιστεύουν πως τα Θεοκρατικά καθεστώτα θα ευνοήσουν τη Δυτική Ελλάδα.

(Μη ξεχνάμε, πως το 1974, κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το μόνο γειτονικό κράτος που προσέφερε τηλεπικοινωνιακές διευκολύνσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν το Ισραήλ)

Ο αναλυτής όμως δείχνει να αγνοεί τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο τρίγωνα, αυτό της Ελλάδα-Κύπρου-Παλαιστίνης καθώς κι αυτό ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο- και τους Κούρδους.

Αυτά τα δύο τρίγωνα μπορούν να φανούν χρήσιμα τόσο για την πρόοδο των συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή. Όσο και στην απόκτηση προσβάσεων στους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι και σε εμπόλεμη κατάσταση με Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν.

Ίσως με αυτό τον τρόπο ο αναλυτής προσπαθεί, λανθασμένα, να πείσει τον αναγνώστη πως η συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ δεν είναι ούτε καν υποκατάστατο της φθίνουσας συμμαχίας Ισραήλ - Τουρκίας.

Προφανώς ο αναλυτής αγνοεί τη φράση, "ουδείς αναντικατάστατος", και προφανώς δεν υπολογίζει πως το νοητό τόξο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, εγκλωβίζει από δυτικά και νοτιοδυτικά την Τουρκία.

Ας σκεφτούμε λίγο τις ΑΟΖ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα FIR Αθηνών, Λευκωσίας και Τελ-Αβίβ... ;)

Επιπλέον, είναι πιθανή η χρησιμοποίηση των Κούρδων, ως το μακρύ χέρι του Ισραήλ, στην ευαίσθητη περιοχή του Κουρδιστάν, κάτι που επηρεάζει άμεσα, όπως προαναφέρθηκε, Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν.

Αυτά τα λίγα προς το παρών, και σύντομα θα επανέλθουμε στο θέμα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου