Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2011

Συμπεράσματα για τον Σαμαρά στην 76η ΔΕΘ

Αντιδράσεις: 
Εχθές παρακολουθήσαμε την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην ΔΕΘ και σήμερα παρακολουθήσαμε την Συνέντευξη Τύπου του. Υπάρχουν προφανώς διαφορετικές απόψεις για τον αν η Νέα Δημοκρατία στην παρούσα φάση είναι μια σοβαρή εναλλακτική λύση απέναντι σε αυτό που ζούμε από το ΠΑΣΟΚ. Άλλοι θεωρούν ότι είναι και πιέζουν την ΝΔ να «ρίξει» το ΠΑΣΟΚ, άλλοι ότι δεν είναι. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί σοβαρή εναλλακτική - ειδικά μετά την ΔΕΘ - και αυτό για τους λόγους που θα αναλύσω.


Γνώμη μου είναι ότι ασχέτως με την άποψη του καθενός για την Νέα Δημοκρατία είναι προφανές ότι κανένας σοβαρά και τεχνοκρατικά δεν μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως σε κάποιες Οικονομικές προτάσεις να υπάρχουν και ενστάσεις από ορισμένους, όμως η Στρατηγική στόχευση είναι καθαρή. Η Οικονομία μας μπορεί να στηριχθεί σε συγκεκριμένους πυλώνες αρχικά και τους έθεσε ο κος Σαμαράς και κανένας δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει. Ο ένας είναι ο Τουρισμός και ο άλλος η Ναυτιλία. Επίσης ανέφερε και την πολιτική των αγωγών και μια νέα ενεργειακή πολιτική αλλά και σε βάθος χρόνου για την Αγροτική παραγωγή και για την Κτηνοτροφία. Σε βάθος χρόνου μπορούν να ξαναγίνουν εξαγωγιμα ανταγωνιστικά προϊόντα μας σήμερα. Σε αυτά που είπε δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Γνωρίζοντας και τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά θα πρέπει να ανακοινώσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια όσα ο Πρόεδρος της είπε εν συντομία στην ομιλία του. Να τα υποστηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αξιολογηθούν από τους πολίτες.

Από εκεί και μετά άφησα για την συνέχεια την βαθιά γνώση που έδειξε για τα Οικονομικά ζητήματα και για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Τα Οικονομικά θέματα τα έθεσε αναλυτικότερα και στην ομιλία του. Τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής τα ανέλυσε περισσότερο στην συνέντευξη. Όσον αφορά τα Οικονομικά αλλά και τα παραοικονομικά - αν μου επιτραπεί ο όρος - γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά, τα περίγραψε πολύ σωστά και αναλυτικά και με γλώσσα απλή. Εξήγησε για τα μέτρα, για τα έσοδα, για τις δαπάνες, για τα ελλείμματα, για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τους τόκους, για την ανάπτυξη. Εξήγησε την λειτουργία και την νοοτροπία του για θέματα και εργαλεία που αφορούν το ΕΣΠΑ αλλά και την Τράπεζα Επενδύσεων. Ανέλυσε πολύ σωστά τον κύκλο της ύφεσης και πως αυτός επηρεάζει και την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν δίστασε να κάνει ακόμα και κριτική κατά των Ευρωπαίων για την στάση που τηρούν αλλά και την έλλειψη διορατικότητας τους. Στην συνέντευξη ανέφερε τα ΣΔΙΤ, την επιδότηση επιτοκίου, για την ρευστότητα των Τραπεζών και των επιχειρήσεων. Επέμεινε στο Εσωτερικό χρέος που αφήνει πίσω το ΠΑΣΟΚ και στεγνώνει την αγορά την ώρα που αυτό φέρνει νέα μέτρα. Ανέλυσε τα ζητήματα εισαγωγών και εξαγωγών. Μίλησε για επιχειρηματικά πάρκα, για τουριστικά πάρκα, για τα μεγάλα έργα που θα βοηθήσουν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να κινηθεί η Οικονομία. Και πολλά άλλα που αν τα αναφέρουμε απλά θα καταλάβουν μεγάλη έκταση.

Όσον αφορά ζητήματα ηθικής προτίμησε να είναι πολύ πρακτικός. Ζήτησε τον έλεγχο του πόθεν έσχες όλων όσων πέρασαν από Υπουργοί από το ‘74 και μετά. Επίσης ξεκαθάρισε ότι εφόσον αποδειχθεί σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για να μπούμε στο ΔΝΤ θα εκδιωχθούν και δικαστικά. Συγκεκριμένα είπε: «Η Νέα Δημοκρατία θα είναι αμείλικτη». Δεν μίλησε ούτε για σκάνδαλα ούτε για θεωρίες. Μίλησε με λόγια καθαρά και απλά. Όποιος από του πρώην Υπουργούς δεν μπορεί να δικαιολογήσει την περιουσία του θα δικαστεί. Απλά τα πράγματα. Ούτε πως ούτε από πού και γιατί. Απλά και καθαρά πράγματα.

Γενικότερα ο κος Σαμαράς ήθελε να προβάλλει την εικόνα του επόμενου Πρωθυπουργού και είναι κάτι που το πέτυχε. Ελπίζει ο κόσμος σε κάτι διαφορετικό και όχι απλά σε μια διαφορετική διαχείριση της κατάστασης. Αυτό το πέρασε ο κος Σαμαράς στον κόσμο. Μπορεί να μην έγινε με τις τυμπανοκρουσίες άλλων ετών, όμως ήταν λόγια καθαρά και όχι φωνές. Ήταν λόγια αλήθειας και άσχετο αν θα τα καταφέρει τελικά ή όχι φάνηκε σε όλους ακόμα και για του πιο σκεπτικιστές απέδειξε ότι αξίζει την ευκαιρία για να κάνει κάτι διαφορετικό. Άλλωστε και ο πολίτης δεν είναι πια όπως παλιά.

πηγή: http://politeia-politiki.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου